چهارشنبه ٠١ آبان ١٣٩٨ - 
1 2 3 4
 
صفحه اصلي > آرشیو اخبار  


  چاپ        ارسال به دوست

رئیس پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم:

کمبود «ید» ایرانی‌ها کنترل شده است

رئیس پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با اشاره به برنامه‌های وزارت بهداشت برای مصرف نمک یدددار در کشور، گفت: خوشبختانه کمبود ید در ایران مرتفع شده است.

دکتر فریدون عزیزی در آستانه بزگزاری یازدهمین کنگره بین المللی بیماری‌های غدد درون ریز و متابولیسم که قرار است از ۱۲تا ۱۴آبان ماه ۹۵  در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شود، اظهار کرد: به دنبال تشکیل کمیته کشوری مبارزه با کمبود ید، در برنامه‌ای ۱۰ساله که از سال ۱۳۶۸در کشور آغاز شد، کارخانجات تولید نمک مجبور شدند ید را به نمک‌های تولیدی اضافه کنند و امروز، کمبود ید در کشور کنترل شده است.

 وی با اشاره به پژوهشی که هر ۵سال یک بار با کمک وزارت بهداشت و پژوهشکده غدد و متابولیسم انجام می‌شود، گفت: بر اساس این پایش روی ۱۸تا ۳۰هزار دانش آموز در نقاط مختلف کشور، وضعیت گوا‌تر و افزایش میزان ید ادرار مورد بررسی قرار می‌گیرد.

 عزیزی به وضعیت نیاز بدنی زنان باردار به ید اشاره کرد و افزود: زنان باردار می‌بایست بین ۱,۵تا ۲برابر نیاز معمولی، ید دریافت کنند و به نظر می‌رسد از طریق مصرف نمک یددار این میزان تامین نمی‌شود.

 رئیس انجمن متخصصین غدد و متابولیسم ایران ادامه داد: موضوع مکمل ید برای زنان زنان باردار که در بسیاری از کشورهای دنیا توصیه می‌شود، وزارت بهداشت تصمیم گرفت با کمک شرکت‌های دانش بنیان، ترکیب «یدوفولیک» را برای مصرف زنان باردار و مادران شیرده تولید کند.

 عزیزی تاکید کرد: بر اساس برنامه ملی که معاونت بهداشتی وزارت بهداشت به استان‌های سراسر کشور ابلاغ کرده است، یدوفولیک در مراکز بهداشتی به صورت رایگان در دسترس مادران باردار قرار می‌گیرد.

 وی با اعلام اینکه یدوفولیک هنوز تحت پوشش بیمه نیست، افزود: یدوفولیک می‌بایست سه ماه قبل از بارداری و در دوران بارداری و ۶ماه دوران شیردهی، مصرف شود.

 رئیس پژوهشکده علوم غدد درونریز و متابولیسم، با عنوان این مطلب که هیچ نمکی دارای ید نیست و می‌بایست این ماده به آن اضافه شود، گفت: بهترین ماده غذایی که می‌توان ید را به آن اضافه کرد، نمک است.

 عزیزی به عوارض کمبود ید در مادران باردار اشاره کرد و افزود: کمبود ید در دوران جنینی می‌تواند ضریب هوشی کمتری در کودک به دنبال داشته باشد.

 وی گفت: از سال ۶۸تا امروز با ید رسانی که در کشور انجام شده است، حدود ۶۶میلیون ضریب هوشی کودکان اضافه شده و از ۳۳میلیون گوا‌تر جلوگیری شده است.

 عزیزی با عنوان این مطلب که ۱۰درصد افراد جامعه گوا‌تر دارند، افزود: بروز گوا‌تر می‌تواند به دلیل کمبود ید نباشد.

 وی گفت: روزانه ۳۰۰میکروگرم ید برای افراد معمولی و ۵۰۰میکروگرم ید برای زنان باردار، کافی است. یازدهمین کنگره بین المللی بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم با حضور ۱۵سخنران خارجی از کشورهای آلمان. انگلستان. ایرلند. اسپانیا. مالزی. هلند. ترکیه. ایتالیا. نیوزیلند. پاکستان استرالیا. ۱۲تا ۱۴آبان در مرکز همایش‌های بین المللی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار می‌شوددانشمند نخست جهان اسلام: ۶۶میلیون IQکودکان ایرانی افزایش یافت

 دانشمند ایرانی نخست جهان اسلام با اشاره به جلوگیری از ۳۳میلیون بیماری گواتر با کمک نمک یُد از افزایش ۶۶میلیون IQکودکان ایرانی خبر داد.

 به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری تسنیم، پروفسور فریدون عزیزی - رئیس پژوهشگاه بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم در نشست خبری یازدهمین کنگره بین المللی بیماریهای غدد درون ریز و متابولیسم که ۱۲تا ۱۴آبان برگزار می‌شود، اظهار داشت: چاقی، دیابت، پوکی استخوان، بیماری‌های مختلف درون ریز،کلیه و چربی‌های خون نیز در این کنگره مورد بررسی قرار می‌گیرد، همزمان در حوزه بالینی نیز گروه علوم پایه و ژنتیک بحث می‌شود و همچنین مسائل و مشکلات پرستاری در حوزه بیماری‌های غدد مورد بررسی قرار می‌گیرد.

 دانشمند نخست جهان اسلام ادامه داد: در این کنگره سخنرانی خارجی از کشورهای مالزی، آلمان، هلند، ترکیه، پاکستان، استرالیا، نیوزلند، ایرلند، اسپانیا، ایتالیا علاوه بر ۱۰سمپوزیم در این کنگره ارائه می‌شود، به هر حال بیماری‌های غدد دائماً در حال تغییر است و بیشتر تحقیقات داخلی ارائه می‌شود.

 عزیزی بیان داشت: بیماریهای متابولیک ارثی نادر هستند و در ۴۰تا ۱۰۰هزار نفر یک مورد است و شاید تعداد آنها بیش از دو هزار بیمار نشود، همچنین تست‌های تشخیصی این بیماری‌ها بسیار گرانقیمت است و به دستگاه‌های پیشرفته نیاز دارد و اجباراً نمونه‌ها باید به خارج از کشور فرستاده شود کما اینکه برخی تشخیص‌ها در ایران انجام می‌شود ولی امیدواریم در سالهای دیگر با افزایش اعتبارات - تحقیقیات لازم در این حوزه بیشتر شود.

 استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: در مورد کمبود یُد در سطح کشور از سال ۱۳۶۸بررسی ۱۰ساله صورت پذیرفت و کمیته ای کشوری و با کمک وزارت بهداشت کارخانجات ید را به نمک اضافه کنند و چند سال بعد کمبود ید را کنترل کردیم و این پژوهشگاه هر ۵سال در سطح کشور پایش میکند و ۱۸هزار تا ۳۰هزار دانش آموز را بررسی می‌کنیم و بیماری گواتر کم شده است اگرچه ۷و ۸سال پیش مشکلاتی درباره ید نمک داشتیم ولی با دستور وزیر بهداشت وقت این مسئله کنترل شد و کمبود یُد در کشور وجود ندارد.

 عزیزی تصریح کرد: ولی آنجا که مشکل وجود دارد در بحث زنان باردار است که باید دو برابر یُد دریافت کنند به دلیل افزایش نیاز یُد در تیروید که باید مکمل یُد مصرف شود که خوشبختانه ترکیب یُد و اسید فولیک تولید شده و به سرعت در همه جای کشور این مراقبت پیش می‌رود تا زنان در دوران قبل بارداری، در طول بارداری و ۶ماه شیردهی این مکمل را مصرف کنند.

 وی با اشاره به اینکه برای زنان شیرده نیز یُد مهم است تا نوزادان از طریق شیر مادر یُد را دریافت کنند که در یک سال اخیر این کار صورت پذیرفته است، گفت: ایران جزو سه کشوری است که مکمل ید و اسید فولیک (یدفولیک) تولید می‌کند.

 عزیزی درباره محصولات تراریخته نیز عنوان کرد: درباره فرآورده‌های تراریخته به طور کلی عرض می‌کنم اگر فرآورده ای می‌خواهد وارد کشور شود باید تحقیقات بسیار در فواید و مضررات انجام شود زیرا شاید مضراتی داشته باشند و خوشبختانه قسمت‌های مختلف کشور در این باره عمل می‌کنند. کما اینکه ما در این زمینه تحقیقاتی نداشتیم ولی بیشتر مقولات تراریخته را تایید نمی‌کنیم و مقدار کمی از آن را تایید می‌کنیم.

 عزیزی در چرایی اضافه کردن یُد به نمک عنوان کرد: کدام ماده ای است که مردم نه کم و نه زیاد می‌خورند، بنابراین نمک تنها ماده ای است که معمولاً ۴تا ۱۰گرم مصرف می‌شود برای همین اضافه شدن یُد به نمک انتخاب شده است،

 وی بیان داشت: در بین سالمندان و دوران بارداری که باید نمک کمتر مصرف شد، آن مواقع نیز اصلا افراد به یُد زیاد نیاز نیست و زنان باردار هم می‌توانند مکمل ید و اسید فولیک مصرف کنند، سالمندان نیز ماهی مصرف کنند، بنابراین سالمندان دو بار در هفته ماهی و غذای دریایی مصرف کنند.

 عزیزی ادامه داد: مطالعات جدیدی در حال انجام هستیم برای سنین بالای ۵۰سال که باید نمک کمتر مصرف کنند، اگر کسی در حدود ۲و ۳گرم نمک در روز مصرف کند که ید آن کم نیست و مشکلی وجود ندارد، و کمبود ید در دوران جنینی و رشد باشد سبب می‌شود فرد با ضریب هوشی کمتری به دنیا بیایید و بعد از تولد جبران نمی‌شود و در سنین دیگر کودکی نیز IQرا کم می‌کند.

 استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: با یُد رسانی از سال ۶۸و اوایل دهه ۷۰حدود ۶۶میلیون IQکودکان ایرانی رشد کرده است و حدود ۳۳میلیون از گواتر جلوگیری شد، مثلاً در مناطق امامزاده داود شاهد ضریب هوشی بسیار پایینی بودیم و بعد از ۱۰سال دیگر این مشکل وجود نداشت حتی ۴۰درصد نیز ضریب هوشی آنان بالا رفته بود.

 عزیزی درباره اختلافات بین مصرف نمک ید و نمک دریا توضیح داد: نمک دریا دارای ید کافی نیست حتی اگر دریا دارای ید باشد زیرا اصلا هیچ نمکی ید ندارد و باید در کارخانه این ید اضافه شود.

 وی تاکید کرد: مردم باید اطلاعات حوزه سلامت خود را از متخصصان و وزارت بهداشت دریافت کنند، زیرا وزارت بهداشت مسئول سلامت کشور هستند و دانشمندان و متخصصان با وزارت بهداشت همکاری می‌کنند.

عزیزی خاطرنشان کرد: در کشور ما - مردم بین ۵تا ۱۰درصد گوات دارند که همان بزرگی تئیروید است، ولی کمبود یُد ندارند، همچنین در مراکز بهداشتی در همه استانها مکمل ید و اسید فولیک رایگان داده می‌شود و قیمت آن نیز زیاد نیست ولی پوشش بیمه ای ندارد و باید زنان باردار مکمل‌های یُد و اسید فولیک (یدفولیک) را باید سه ماه قبل از بارداری و ۶ماه شیردهی مصرف کنند.


١٣:٢٥ - چهارشنبه ٥ آبان ١٣٩٥    /    عدد : ٣٧٩٦٣    /    تعداد نمایش : ٣٤٧٦


برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




پیوندهای مهم
پایگاه اطلاع رسانی مقام معظم رهبری
------------------------------------------
پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری
------------------------------------------
پایگاه اطلاع رسانی دولت
------------------------------------------
نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری
------------------------------------------
پایگاه اطلاع رسانی پلیس فتا
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی
شهید بهشــتی
آدرس : تهران - بزرگراه شهید چمران خیابان یــمن - خیابان شهید اعــرابی جنب بیمارستان آیت الله طالقانی

تلفن : 23871 - 021
پست الکترونیک : info@sbmu.ac.ir
© تمامی حقوق این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشتی می باشد.